Arrel de la web > Noticies > Batudes d’immigrants a les portes dels col·legis de València

Batudes d’immigrants a les portes dels col·legis de València

Política del Ministeri de l’Interior

dimarts 28 de setembre de 2010, per  Ràdio Klara

Moviments socials denuncien l’assetjament a les comunitats d’estrangers per part de la policia. Les identificacions arriben a fer-se inclús quan els pares recullen als seus fills de classe. El Sindicat Unificat de Policia veu estes pràctiques inconstitucionals.


LLUÍS BENLLOCH.

Les batudes policials contra persones immigrants s’han continuat produint al llarg de tot l’estiu, segons denuncien diversos col·lectius i ONGDs que treballen en aquest àmbit. El diagnòstic general que tots ells realitzen dels mesos de juliol i agost és semblant: l’assetjament a les comunitats immigrants no ha cessat en els darrers mesos. Des de Rumiñahui, associació d’immigrants equatorians, s’assegura que “la situació segueix pràcticament igual, perquè continuen les mateixes instruccions per part de la policia”.

Les batudes s’han continuat produint en els mateixos “punts calents” habituals durant la resta de l’any: l’estació del Nord, la d’autobusos, i aquells barris amb forta presència de diferents comunitats d’origen, com Orriols o Russafa. És a dir, aquells punts que o bé són punt de pas dels immigrants o bé són barris on n’hi ha una forta presència.

La comunitat equatoriana assenyala l’agafada de Sant Miquel dels Reis, a finals de juliol, com la de major envergadura que ha sofert en aquestos mesos. El control esmentat es va produir cap a les 19.30 en un descampat vora la biblioteca, on s’agrupaven al voltant d’unes 250 persones. La policia local i nacional hi van acudir, i van procedir a demanar els papers a tots els celebrants. El fotògraf de Rumiñahui, que estava documentant l’acció, va ser intimidat, i se li va requisar la càmera fins que van esborrar les imatges que havia pres. Finalment, la intervenció del Sotsdelegat de Govern, a instància de l’ONGD, va avortar-ne la identificació.

Des de CEAR-PV, s’ha detectat que aquestes actuacions s’han arribat, fins i tot, a produir en les portes dels col·legis, en el moment que pares i mares immigrants hi deixen o en repleguen als seus fills. Els controls es produeixen, doncs, davant dels propis fills, així com dels companys de classe. CEAR adverteix del perill que comporta aquesta situació, ja que els xiquets immigrants i les seues famílies “queden estigmatitzades davant de la resta de companys”. Es facilita l’associació de la idea “que la immigració és igual a delinqüència”.

Ambdues organitzacions coincideixen a assenyalar com en els darrers mesos també s’han començat a practicar controls en els voltants de les seus de les ONGDs i centres d’ajuda als immigrants. Al juliol, diversos mitjans de comunicació es feien ressò del que es va organitzar a l’eixida de l’escola d’acollida del CeiMIGRA. Sandra Paulino, responsable de Rumiñahui, afirma al respecte que durant el mes d’agost han documentat quatre dies en què els furgons de la Policia Nacional van estar vagant pels voltants de la seu de l’associació.

Luís Cerrillo, de CEAR-PV, adverteix de que “no es tracta de controls d’ordre públic, perquè només demanen els papers a persones immigrants. És un control de la població, en base a la seua ètnia, al color de la seua pell, etc...”. Pel seu costat, Paulino, remarca el fet que no es valora “que són persones que tenen família ací, moltes vegades xiquets que es poden quedar sols” en cas de deportació del pare o la mare.

Cal tenir present que les batudes d’immigrants són operacions dependents del Ministeri d’Interior, que executa la Policia Nacional amb l’objectiu de localitzar i detenir immigrants sense papers amb la finalitat d’expulsar-los. Una vegada detinguts, són conduïts als Centres d’Internament per Immigrants (CIEs), blanc també de les crítiques dels moviments socials, on esperen fins a ser deportats.

Des de nombroses instàncies s’ha criticat la il·legalitat de les esmentades actuacions. Entre aquestes, destaca el mateix Sindicat Unificat de la Policia (SUP), entitat dominant entre la Policia Nacional, que ha vist en les batudes un acció que infringeix la Constitució: “Es tracta els immigrants com a delinqüents, es disposa la seua detenció ’preventiva’, contravenint així sentències del Tribunal Constitucional”. El comunicat del SUP sosté que la gravetat dels controls ens fa “retrocedir en matèria de respecte als drets civils dels ciutadans al període constituent”.

En la mateixa línia, es troba el grup d’experts en Immigració i Sistema penal, format per professionals del Dret Penal, entre els quals es troben professors d’universitat, jutges i fiscals. En l’informe elaborat entorn la problemàtica, s’hi destaquen dues idees. En primer lloc, s’assenyala que les actuacions policials consistents en l’establiment dels esmentats controls en espais públics “amb l’únic objectiu de localitzar ciutadans estrangers en situació d’estada irregular” no compta amb cap tipus de cobertura ni garantia legal. En segon lloc, es manté que “utilitzar com a criteri de selecció en els requeriments d’identificació els trets ètnics o altres signes exteriors distintius de la nacionalitat” atempta contra la prohibició de tracte discriminatori per motius racials o d’origen.

Noticia extreta de:

http://www.linformatiu.com/nc/portada/detalle/articulo/batudes-dimmigrants-a-les-portes-dels-collegis/


Seguir la vida del lloc RSS 2.0 | Mapa del lloc Web | Espai privat | SPIP | esquelet