Arrel de la web > Noticies > Nou recurs contra les obres al cementiri de València

Nou recurs contra les obres al cementiri de València

dimarts 9 de febrer de 2010, per  Ràdio Klara

La presidenta del Fòrum de la Memòria explica a VilaWeb en quin estat es troba la demanda d’exhumació de fosses republicanes


El Fòrum per la Memòria del País Valencià i familiars de víctimes del franquisme presentaran dijous un recurs contenciós administratiu perquè s’aturin les obres d’enjardinament i instal·lació d’un monòlit en una fossa comuna al cementiri municipal, segons que ha explicat la presidenta del Fòrum, Empar Salvador. Les obres es fan en una zona on actualment hi ha obert un procés penal per a l’exhumació judicial de cadàvers.

’Des del novembre que el cas és al Tribunal Constitucional, on vam presentar un recurs d’empara demanant una exhumació judicial de les fosses. Per tant, mentre no es resolgui la qüestió judicial, l’Ajuntament no pot continuar el sobres’, explica a VilaWeb Empar Salvador, que recorda els quatre anys que porten anant d’un tribunal a un altre. El Fòrum i familiars de víctimes del franquisme havien presentat una denúncia per crims de guerra i contra la humanitat davant l’Audiència espanyola, però quan Garzón va inhibir-se de la causa, en declarar extingida la responsabilitat penal de Franco, la denúncia va tornar a l’Audiència Provincial de València, que va desestimar la denúncia en considerar els delictes prescrits per la llei d’amnistia i la llei de la memòria històrica.

En aquests anys, s’han anat destruint gairebé totes les fosses del cementiri de València, i ara només en queda una, que és per la qual batalla el Fòrum per la Memòria perquè sigui exhumada. L’entitat calcula que a la fossa comuna podrien trobar-se les restes de milers de víctimes del franquisme.

’Si el Constitucional no accepta el recurs, anirem al Tribunal Europeu de Drets Humans’, diu Empar Salvador, ’perquè no tenim cap intenció d’aturar-nos. Sabem que l’Ajuntament és molt poderós i que nosaltres no som res, però farem tot allò que estigui a les nostres mans. No hi ha marxa enrere. Des que vam descobrir els fossars, que volem que s’exhumin i s’identifiqui els cadàvers i anirem fins on faci falta.

’En altres països, aquest monòlit seria un delicte’

El Fòrum per la Memòria i tot d’entitats socials, culturals, polítiques i sindicals han denunciat també la construcció d’un monòlit al cementiri que l’Ajuntament de València dedica a la memòria ’de tots els que varen donar la seva vida per l’Espanya que creien millor’. Empar Salvador lamenta que es vulgui ’construir un monòlit franquista damunt d’una fossa de cadàvers republicans’, i avisa: ’En altres països, això seria un delicte per apologia al feixisme’.

La presentació del recurs té el suport d’Acció Cultural del País Valencià, Alerta Solidaria, Antifeixistes.org, Centre Social Terra, Coordinadora Antifeixista del País Valencià, CNT, Entrepobles, Intersindical Valenciana, Izquierda Republicana de València, Joventuts Comunistes del País Valencià, Maulets, Partit Comunista del País Valencià, PSAN, i Societat Coral El Micalet.

Noticia extreta de:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3688008/recurs-obres-cementiri-valencia.html

Memòria en www.radioklara.org


Seguir la vida del lloc RSS 2.0 | Mapa del lloc Web | Espai privat | SPIP | esquelet