Arrel de la web > Noticies > Els veïns del Cabanyal protagonitzen la manifestació contra els (...)

Els veïns del Cabanyal protagonitzen la manifestació contra els enderrocaments

dilluns 1 de febrer de 2010, per  Ràdio Klara

Milers de veïns del Cabanyal han participat avui en una manifestació contra el projecte urbanístic que preveu d’enderrocar edificis històrics d’aquesta zona marítima de València. Tot i el desafiament del govern local i autonòmic a l’ordre ministerial (pdf) que obliga a aturar els enderrocaments, els veïns es mostren optimistes.


La portaveu de la plataforma diu a VilaWeb que ’cal lluitar fins al final’ · Dirigents del PSOE i de Compromís participen en la marxa

La manifestació ha superat les expectatives

En aquest context la manifestació, que ha començat amb una concentració a la cruïlla del carrer de la Reina amb l’avinguda Tarongers, ha superat les expectatives dels organitzadors. Milers de persones han marxat pels carrers del barri amb una presència massiva de veïns del Cabanyal. En tot moment la concentració ha tingut un gran caràcter festiu amb grups de música intercalats entre els assistents. Barrejats amb la gent hi havia representacions destacades de diversos partits, entre els quals el PSOE, Esquerra Unida i Compromís (Bloc i Iniciativa), així com d’associacions de tota mena, des de la Intersindical Valenciana a Acció Cultural del País Valencià o En Moviment.

Els manifestants han cridat consignes contra el PP i contra l’alcaldessa de València i han reivindicat el dret a preservar el patrimoni propi. Diverses pancartes es referien a la situació del barri qualificant-la d’Espoli.

Un barri de valor patrimonial i històric en perill de degradació

’Ens hem trobat amb moltes dificultats, i ara som enmig d’un procés judicial, però som positius, i creiem que tot plegat acabarà amb una resolució justa’, ha dit a VilaWeb la portaveu de la plataforma Salvem el Cabanyal, Maribel Domènech.

Domènech recorda que l’ordre emesa pel Ministeri de Cultura espanyol estableix que els enderrocaments al Cabanyal són un ’espoli del patrimoni històric’. És per això que afirma que el decret-llei aprovat per les corts d’urgència i que deroga la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) del barri ’ha estat una burla a la justícia, però també una cortina de fum’. A més a més, recorda que l’ordre ministerial respon a la petició feta pel Tribunal Suprem, que donava la raó als veïns del barri.

’L’ordre ministerial és ferma’, diu Domènech. En aquest sentit, cal recordar que el consell de ministres espanyol va acordar divendres de portar el decret-llei al Tribunal Constitucional perquè sigui suspès per inconstitucional.

Tot i l’esperança que encara mantenen, Maribel Domènech explica que els veïns estan preocupats: ’El nostre primer objectiu és que s’aturi el pla urbanístic, però no volem que el barri es quedi com està ara, sinó que volem un pla de rehabilitació com més aviat millor perquè es recuperi l’esperit d’aquest barri marítim’. Un barri d’origen mariner on, a final del segle XIX, començà a forjar-se una arquitectura característica d’aquests poblats. Aquest anomenat modernisme popular va donar molta personalitat als carrers del Cabanyal fins al punt que actualment es considera un museu a l’aire lliure.

Però en aquests anys hi ha hagut algunes zones del barri que han anat degradant-se: ’Hi falten serveis i els veïns que volen marxar és perquè no volen viure enmig d’aquesta tragèdia; una situació induïda per l’Ajuntament, que ha comprat cases per llogar-les a persones en situació de marginalitat amb la finalitat d’assetjar els veïns’, relata Domènech, que critica que l’Ajuntament faci servir ara ’l’excusa d’aquesta degradació per justificar els enderrocaments’.

Onze anys de lluita constant

Fa onze anys que els veïns del barri van mobilitzar-se i van constituir-se en la plataforma. Onze anys d’una ’lluita de David contra Goliat’, en què han passat per ’moments molt complicats’ però que ’el suport de veïns i el suport judicial’ els ha ’donat forces per continuar’. La portaveu de Salvem el Cabanyal explica: ’Ens trobem davant d’una situació totalment injusta, no només perquè posa en perill un patrimoni històric sinó perquè també ha generat una injustícia social. Cal recordar que els enderrocaments afecten més de mil cinc-centes famílies, que han de deixar casa seva. Aquest drama humà també ens ha donat forces. I quan a algú li arribava la fatiga, sempre tenia a prop algú altre que li deia: ’Si hem arribat fins ací, com no hem de poder vèncer? Cal que lluitem fins al final.’

Noticia extreta de:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3680849/veins-cabanyal-protagonitzen-manifestacio-enderrocaments.html

Cabanyal en www.radioklara.org


Seguir la vida del lloc RSS 2.0 | Mapa del lloc Web | Espai privat | SPIP | esquelet