Arrel de la web > Articles > La foto trucada del camp valencià

La foto trucada del camp valencià

Caiguda de les inversions en agricultura i pesca

dimarts 22 de desembre de 2009, per  Ràdio Klara

Una cosa és fer-se la foto i l’altra pagar-la. El Consell de Camps porta anys reivindicant l’aigua i els productes valencians. Però a l’hora de la veritat, quan s’ha d’invertir, els diners per al camp disminuixen tots els anys en uns 10 milions d’euros. Des de 2003 vora 70.


JOSEP BELTRÍ

Una cosa és fer-se la foto i l’altra pagar-la. El Consell de Francisco Camps ha basat la seua política en la demanda del transvasament d’aigua de l’Ebre, “per als agricultors”, i en el llançament de tot tipus de plans, com per exemple el d’ajuda a la pesca. Per contra, els pressupostos de la Generalitat han anat reduint paulatinament les ajudes als llauradors. Una cosa seria fer-se la foto i l’altra pagar-la.

Segons un informe elaborat per la Unió de Llauradors i al que ha tingut accés l’INFORMATIU, en els últims anys els comptes de la Generalitat han reduït un 48,89% els diners destinats per a la Conselleria d’Agricultura, qui té pràcticament el 90% de les competències en esta matèria. Concretament ,des que a l’any 2003 arribara Francisco Camps al Palau de la Generalitat fins als últims comptes que s’aprovaren la passada setmana, la caiguda en euros ha sigut de 69.537.490.

Però este descens ha tingut un perjudicat fonamental. Mentre el món de l’empresa ha fet per combatre la crisi la reducció de personal o congelació de sous, la Conselleria d’Agricultura, encapçalada en esta legislatura per l’alcassera, Maritina Hernández, ha retallat dràsticament els diners destinats directament per al camp i ha augmentat les inversions per a personal. Així, els capítols IV i V, suport directe al sector, dels pressupostos ha reduït en 79 milions les seues partides des de 2003. Al contrari dels capítols I i II de despeses de personal i funcionament, on l’augment en sis anys ha sigut de més de 17 milions d’euros, un 17%.

Però estes esborronadores xifres xoquen frontalment amb el discurs del Consell. Sense anar més lluny, dissabte passat, el secretari general del PP, Antonio Clemente, acusava José Luis Rodríguez Zapatero “d’utilitzar l’agricultura com a moneda amb el Govern del Marroc”, en referència al cas d’Aminatou Haidar. Mentrestant, l’agricultura valenciana ha deixat de percebre desenes de milions envers altres motors de l’economia com la construcció. Des de la Unió de Llauradors van criticar molt durament els pressupostos de l’any que ve. Per a l’associació, els de 2010 “són uns comptes que no reflectixen cap indici d’establir mesures que està patint el camp valencià, és més, aboquen al sector a un reestructuració brutal, amb l’abandonament de l’activitat i totalment debades per a les administracions”. En concret, una situació semblant al desballestament dels alts forns de Sagunt, però sense primes i indemnitzacions. I a Lerma li van tirar tomacades.

Però la falta d’inversió i abandonament que denuncien els llauradors no és l’única repercussió de la gestió de la Generalitat que estan patint el camp. El deute, com al torn d’ofici o els centres de discapacitats valencians, també ofega a molts dels llauradors, que damunt han de lluitar amb la caiguda dels preus i la dictadura dels proveïdors. Mentre l’economia anava bé, la Generalitat mantenia un grau de morositat raonable, d’entre un 20 i un 30% quan finalitzava un any. Al 2008 i enguany, el deute s’ha disparat fins a quasi la meitat del pressupost compromés. Açò, per a la Unió “perjudica clarament a la competitivitat de les explotacions agràries”, envoltades com estan en el salvatge competència internacional. La foto que difon la Generalitat contrasta amb la dels llauradors. Tal volta està trucada?

Article extret de:

http://www.linformatiu.com/nc/portada/detalle/articulo/la-foto-trucada-del-camp-valencia/


Seguir la vida del lloc RSS 2.0 | Mapa del lloc Web | Espai privat | SPIP | esquelet