Qué volem dir quan parlem de llibertat d’expressió?

La Veranda de Rafa Rius

En parlar de llibertat d’expressió, si parlem tan sols de la Llei de Seguretat Ciutadana , la anomenada Llei Mordassa, es quedem curts. No podem parlar no més d’eixa llei perquè no ha fet sino ploure sobre mullat. La situació anterior que havia anat configurant-se abans de la promulgació de l’ esmentada llei ja mostrava un clar retrocés en els drets a expressar-se amb llibertat.

Per altra banda, el problema no neix tan sols dels drets individuals a comunicar lliurement els nostres pensaments i opinions, que evidentment, també, sinó de la configuració de grans grups empresarials multimèdia que són els que decideixen quina informació ens arriba, quan i de quina forma, i defineixen de manera encoberta -de vegades gaire imperceptible amb una ullada desatenta- els límits d’allò que es pot i no es pot dir, dit d’na altra menera, d’allò que els convé o no els convé que sapiguem. Es pot parlar de llibertat d’expressió quan la comunicació massiva està en mans de grans grups empresarials com ara PRISA, Mediaset i Atresmedia que se configuren com a vertaders oligopolis de la informació?

Com a mostra será prou amb un eixemple, vegem no més l’últim: Atresmedia. El Grupo Atresmedia, que arriba a 25 països i inclou més de 100 empreses, esta format majoritariament per:
a) el Grupo Planeta que compren editorials com ara: Planeta, Seix Barral, Alianza Ed. Espasa, Tusquets…
Diaris com: La Razón o Avui, cadenes de tv com Antena 3, la Sexta, Neox, Nova, Mega… emissores de ràdio com Onda cero.
b) Grupo Imagina, té els drets de la Champions League i també està dedicat a la producción de programes, sèries i pel·lícules i Globomedia produeix El Intermedio, Caiga quien caiga, El Objetivo… i està participat majoritariament pel grup xinés Orient Hontai Capital.

C) RTL Group: el grup audiovisual més gran d’Europa . El seu accionista majoritari es el conglomerat alemà Bertelsmann, que poseeix 57 televisions i 31 emisores de ràdio en 10 països (en Espanya té accions en Onda Cero, Melodía FM, Europa FM i Loca FM)

D’altra banda, a Atresmedia no li fa cap nosa ideológica integrar i barretjar diaris propers a les tesis de l’extrema dreta com La Razón amb nacionalistes com ara Avui o mitjans suposadament esquerrans –en agossarada opinió d’algunes persones- com La Sexta. Tot és aprofitable mentres siga bo per al negoci.

Si ets periodista, actor, etc… i figures a la seua llista negra, no et cridaran ni per a dur la botija. (que li ho diguen a Willy Toledo i tants d’altres) Els mitjans formen part important de l’estructura capitalista de mercat. Molt abans que mitjans de comunicació són empreses amb uns objectius de negoci molt clars i això els condiciona totalment: si vols treballar-hi, ja et cuidaràs de ser políticament correcte i no pixar fora de lloc.

Afegint tot l’esmentat a la Llei Mordassa, podem parlar en un contexte semblant de llibertat d’expressió? Dins un sistema on el qui mana són els mercats i els seus interessos politics, la informació que ens arriba, ho fa esbiaixada i garbellada, després d’haver sigut convenientment manipulada en funció dels interessos empresarials del moment. Si a tot això li afegim el control exercit a les xarxes socials sobre el dret individual a la lliure expressió, ens queda dibuixat un panorama distòpic de control del pensament crític, on el Gran Germà d’Orwell es queda molt curt i esdevé quasi naïf.

Quina és la resposta?, doncs l’única possible: fomentar els mitjans de comunicación alternatius, on puguem expressar-nos amb total llibertat i continuar diguent, escrivint, cantant, pintant, fotografiant… allò que creguem oportú. Si perdem esta batalla, s’haurem guanyat la més terrible distopia, la de la por, la paranoia i l’autocensura.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies