La censura i la prohibició no poden amb l’homenatge a les víctimes del franquisme

Malgrat els entrebancs posats per l’Ajuntament de València s’ha dut a terme l’acte coordinat pel Fòrum per la Memòria del País Valencià

Milers de persones han recordat hui al Cementeri General de València les víctimes del feixisme

Col·lectiu Melderomer – VALÈNCIA

Més d’un miler de persones han participat hui en l’acte organitzat en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme llançades als fossars comuns del Cementeri general de València, malgrat els entrebancs posats per l’ajuntament. Com ja havia ocorregut anys anteriors, este organisme pretenia impedir al Fòrum per la Memòria del País Valencià (coordinador de l’acte junt a diverses associacions valencianes per la memòria històrica) realitzar amb normalitat este homenatge. En concret, el Fòrum denunciava que s’havia prohibit la interpretació de la Muixeranga i l’Himne de Riego, a més de ‘Nit i Boira’ i ‘Fosses del Silenci’ de Pau Alabajos, “per no alterar la tranquil·litat dels visitants del Camposanto, per ser lloc de recolliment i pau”; a més, els organitzadors lamenten que “en el Cementeri de València l’Ajuntament autoritza que s’interprete la música en tota mena d’esdeveniments: soterraments, homenatges diversos… menys quan es tracta de les víctimes llençades a les fosses comunes”.

Però la censura i la prohibició no han sigut prou per aturar este acte que, amb plena normalitat, començava a les dotze del migdia a la porta principal del cementeri. El règim república i les víctimes de la repressió franquista eren recordats en una marxa que, al so de dolçainers i tabaleters vinguts de diferents punts del País, acabava en la fossa comuna de la secció 10a. En eixa fossa (de vora 6.000 metres quadrats), entre el 4 de setembre de 1940 i el 10 de desembre de 1942, foren llançades 8.441 víctimes del feixisme (documentades fins ara). Una volta allà s’ha fet un minut de silenci, que ha acabat amb la interpretació de la Muixeranga. Després, amb les cançons d’Alabajos, ha sigut moment per retre homenatge també a les víctimes del feixisme des del que s’ha volgut anomenar “Transició democràtica”. Víctimes com Guillem Agulló, que esta setmana recordàvem també. Tot seguit s’ha llegit un manifest unitari, s’han pronunciat en veu alta els noms i cognoms de tots els soterrats, i s’han dipositat sobre la fossa, junt a una corona de llorer. Si, com deia el Fòrum per la Memòria del País Valencià, “per a les ‘nostres autoritats’ aquestes víctimes no mereixen ser recordades, ni honrades, ni reivindicades”, hui ha quedat ben clar que seguixen en la memòria de molts. I junt a esta memòria, només cap la veritat, justícia i reparació.

Share

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Ràdio Klara TV

Club
Twitter

Navega per Ràdio Klara

La ficción democrática Manual lenguaje integrador no sexista CGT Cuadernos para el debate Manual campañas No violentas SGAE Alasbarricadas Nuevo desorden CGT S.O

RSS Solidaridad Obrera

suscri"

Escolta Ràdio Klara

En directe 104.4 FM València

ràdio en directe
Winamp windows Media Player Real Player QuickTime
Título de la señal:
Oyentes actuales:
Oyentes simultáneos:
Estado del servidor:
Estado de la Fuente:

Escolta Ràdio Klara amb alta qualitat (En proves)

En directe 104.4 FM València

ràdio en directe

Colabora económicamente con RÀDIO KLARA:

Triodos Bank: 1491 0001 21 1009475821

Caixa Popular: 3159 0015 88 2272378320

Muchas gracias por ayudar a mantener económicamente RÀDIO KLARA.

suscri"

Pots escoltar Ràdio Klara utilitzant les següents aplicacions:

RSS Lliure directe

Otros programas de Ràdio Klara

RSS Acció directa

RSS Mujeres libres

RSS El Club de amigos del crimen

RSS La Vereda

RSS El Barrejat

Radios Lliures

Xarxa de Ràdios Lliures del País Valencià

RSS Artegalia (Alacant)

Red de Medios Comunitarios
suscri"